Bu blogdaki popüler yayınlar
7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor
2021 BM Gıda İsrafı Raporu: Türkiye'de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56291957?at_custom2=facebook_page&at_custom4=250036F6-7DA2-11EB-83AD-91F839982C1E&at_custom3=BBC+Turkey&at_medium=custom7&at_custom1=%5Bpost+type%5D&at_campaign=64 Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan bir araştırma Türkiye'de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiğine işaret ediyor. 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Türkiye dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor. Rapora göre dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu, küresel çapta perakende satış noktaları, evler ve restoranlarda tüketime hazır gıdanın yüzde 17'sinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına geliyor.
Dijital Su Kavramı ve Tarım
Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Yıldız, son olarak şu değerlendirmeyi yapıyor: "Türkiye'de tüketilen suyun neredeyse dörtte üçü tarımda kullanılıyor. Ülkemizde sulamaya açılan alanların büyük bir kısmında da hâlâ geleneksel yüzey sulama yöntemleri uygulanmakta. Salma, tava ve karık sulama yöntemleri ile sulanan alanlarda su kaynakları etkin kullanılamıyor. Büyük ölçüde su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerini kurmak, su kayıplarını azaltmak, aşırı ve yanlış sulamanın topraklarımıza ve çevreye verdiği zararlı etkileri en aza indirmek zorundayız. Bu yönüyle, 'Dijital Su' uygulamalarıyla tarım sektörünün buluşması stratejik bir değere sahip. Türk tarımı ile akıllı su yönetimi bütüncül bir yaklaşımla entegre olabilirse, tarım, gıda ve ormancılık sektörlerinde üretkenlik ile birlikte kalite ve sürdürülebilir gelir artışı mutlaka sağlanmış olacaktır." Yazının bütünü için: https://www.yeniasir.com.tr/yazarlar/ismail-ugural/2021/01/28/dijital-su-kavrami-ve...
Yorumlar
Yorum Gönder