ULUSLARARASI GIDA KAYBI VE İSRAFI FARKINDALIK GÜNÜ - 29 EYLÜL 2021

 Su Politikaları Derneği 28 Eylül 2021 Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.  SPD geçen yıl  gıda kayıp ve israfı ile  çöpe attığımız  suyun  ayak izini araştıran bir ön rapor yayınlamıştı. DSİ eski yöneticilerinden ,Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız  rapor konusunda aşağıdaki açıklamayı yaptı:

Ülkemizde gıda israfını önlemek üzere birçok kurum ve kuruluş bugüne değin birçok değerli çalışma yaptı. Bu çalışmalar sürüyor.

Su Politikaları Derneği toplumun girdiği “ daha fazla tüket- tüketemediğini at “ girdabının küresel politikalarla beslenen bir sistem sorunu olduğunu değerlendirmektedir. Ancak bu politikaların sürdürülebilir olmadığı da artık görülmekte ve dünya doğal kaynakları daha verimli  kullanma dönemine ilerlemektedir.

SPD olarak  farkındalık yaratma çabalarına da destek olmak için Ekmek ve Gıda israfına yönelik olarak bir ön rapor hazırlayıp çöpe atılanın sadece gıda değil bununla birlikte  stratejik su kaynaklarımız olduğunu ifade etmeye çalıştık.

İlk bulgular olarak ülkemizde bir yılda toplam gıda kayıp ve israfı ile 26,6 milyar msuyun kaybolduğu sonucuna vardık. Bir diğer deyişle tarımsal sulamada kullandığımız suyun yaklaşık dörtte birinin  çöpe gittiğini tahmin ediyoruz.

 Bu miktar, Keban Barajında depolanan su hacmi kadar suyu, her yıl  gıda kayıp ve israfı ile  çöpe attığımız anlamına geliyor.

Ülkemizde sadece ekmek israfı ile kaybettiğimiz su miktarı ise İstanbul’un bir yılda kullandığı ortalama  suya eşittir.

Yaşanabilir bir dünya için suyumuza , gıdamıza ve doğal çevremize bilinçli bir şekilde sahip çıkmalıyız.

Gıdamızı,suyumuzu ve geleceğimizi çöpe atmayalım !


Yorumlar