Kadınlarımız ve Gıda Güvencesi

Son 3 yılda kadın yönetici sayımızı yüzde 41 artırarak 321'e çıkardık

Dünyadaki hasılanın yüzde 37'si kadınların gayretinden geliyor

Kırsalda 3.119 kadın yatırımcımıza 2 milyar lira hibe desteği sağladık

Tarım sektörümüz pandemiye rağmen geçen yıl son 3 yılın en yüksek büyüme rakamına ulaştı

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bakanlığının kadın çalışanlarıyla bir araya geldi.

Bakanlığa kattıkları değer ve güç için kadın çalışanlara teşekkür eden Bakan Pakdemirli, "Evet, muhakkak ki, bizim ülkemizin kadınları tarih boyunca, tüm dünya kadınlarına örnek olmuş kadınlardır. Türkiye'nin kadınları, bugün de dirayetiyle, ferasetiyle, şefkat ve merhametiyle, çalışkanlığı, girişimciliği ve liderliğiyle bölgesine ve dünyaya ilham olan kadınlardır." Dedi.

Medeniyetimizde kadınlarımızın, tarih boyunca devlet işlerinde, çalışma hayatında ve aile içinde etkin bir yer tutarak kadim kültürümüzün şekillenmesine büyük katkı sağladığına işaret eden Pakdemirli, "Tarım ve Ormanda kadınların varlığı, emeğin alın terine nasıl dönüştüğünün en güzel hikâyesidir. Tarımın tarih sahnesine çıktığı en az 10 bin yıldır, kadınlarımız; bakış açıları, fikirleri ve emekleriyle üretimde önemli rol üstlenmişlerdir. Her ülkenin kendi hikâyesi farklı olsa da, tarımda kadının hikâyesi hep aynı olmuştur." Diye konuştu.

"DÜNYADAKİ HASILANIN YÜZDE 37'Sİ KADINLARIN GAYRETİNDEN GELİYOR"

Tarımın stratejik ve iktisadi bir sektör olduğunu kadınların da bu stratejik sektörün ana aktörü temel taşı olduğunu dile getiren Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda üretimin can damarı, sosyal ve ekonomik hayatın anahtarıdır. Bugün, Dünyadaki hasılanın yüzde 37'si kadınların gayretinden geliyor.  Dünyada tarımsal işgücünün yüzde 43'ünü kadınlar oluşturuyor. Gıda üretiminin yarıdan fazlasında kadınların emeği var. Ülkemizde toplam istihdamın yaklaşık yüzde 30'u, tarımsal istihdamın ise yüzde 41'i kadınlardan oluşuyor.  Kadınlar, tarımsal üretimin ve gıda güvencesinin adeta teminatı noktasında. Tarladan sofraya kadar üretimin bütün süreçlerinde kadınlarımızın hakkı, ödenmez emeği var. Kadınlarımız; tarlada, serada, bahçede çalışıyor, ev işlerini yapıyor, çocuklarına bakıyor, emek verdiği her şeyi değere dönüştürüyor. Biliyoruz ki kadın eli değen her şeyin ayrı bir güzelliği, kadın tarafından yapılan her üretimin ayrı bir değeri vardır. Bu yüzden tarımın "gizli mimarları" olan kadınlarımızı gündemin ilk sıralarına almalı, onları tarım ve hayatın birçok alanında daha belirgin kılmalıyız."

Kadınların sadece tarımsal üretimde değil, tarımın yönetiminde, politikaların belirlenmesinde ve uygulanmasında da ön planda olduğunu ifade eden Pakdemirli, tarım ve orman sektörünün, kadınların enerjisine ve bakış açısına ihtiyacı olduğunu söyledi.

"SON 3 YILDA KADIN YÖNETİCİ SAYIMIZI YÜZDE 41 ARTIRARAK 321'E ÇIKARDIK"

"Bakanlığımızın tarımsal üretimini doğrudan ilgilendiren en önemli birimlerini kadınlarımıza emanet ediyoruz" diyen Pakdemirli, "Bakan Yardımcımız Ayşe Ayşin Işıkgece'nin Bakanlığımızın ilk kadın Bakan Yardımcısıdır. Bakanlığımız merkez teşkilatında çok sayıda kadın yöneticimiz var. 1 Genel Müdür, 14 Daire Başkanı, 115 Şube müdürü ve koordinatör kadınımız da görev yapmaktadır. Son 3 yılda merkez ve taşra teşkilatımızdaki kadın yönetici sayımızı yüzde 41 arttırarak 321'e çıkardık. Bakanlığımız, bağlı ve ilgili kuruluşlarımızın taşra teşkilatlarında görev yapan personellerimizin 30 bine yakını kadınlardan oluşmaktadır." Diye konuştu.

Bakanlık olarak; tarım, hayvancılık, orman, su, hava gibi önemli ve hayati alanlardan sorumlu olduklarını ve Türkiye topraklarının yaklaşık yüzde 80'inin bakanlığın görev alanında olduğunu kaydeden Pakdemirli, "Ancak görev alanımızın, aslında bunun çok daha ötesinde, gıdayı, nefesi ve yaşamı, kısacası hayatın tamamını içerdiğini asla unutmamak gerek.  Kısacası, işimiz çok, sorumluluğumuz büyük. O nedenle bu alanların tamamında başarılı olmak ve yaklaşık 84 milyona ulaşan vatandaşımıza en iyi hizmeti sunmak için en başta sizlere, yani kadın personelimize güveniyorum." Dedi.

Son 1 yıldır pandemiye rağmen her biri marka olan onlarca projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Bakan Pakdemirli, bu kapsamda Dijital Tarım Pazarından, Tarım Orman Akademisine, Gıdan Koru ve Geleceğe Nefes kampanyasından, Tarımda Dijital Dönüşüm Hamlesine kadar bu projelerin her birinde kadınların fikri, emeği ve katkısının olduğunu söyledi.

"KIRSALDA 3.119 KADIN YATIRIMCIMIZA 2 MİLYAR LİRA HİBE DESTEĞİ SAĞLADIK"

Tarımda kadının daha çok ve daha etkin olarak yer alması için uyguladıkları projelerde kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını anlatan Pakdemirli, "Kırsal kalkınma destekleri kapsamında, IPARD programlarında kadın girişimcilerin projelerine ilave puan vererek öne çıkmasını sağlıyoruz. IPARD hibeleri kapsamında 3.119 kadın yatırımcımızın projesine 2 Milyar Lira hibe desteği sağladık. Bu hibeler ile kadınlarımızın kırsalda 4 Milyar Lira yatırım yapmasının önünü açtık. Aynı şekilde Ekonomik yatırımlar ve Uzman Eller Projesinde de kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapmaya devam ediyoruz."

"SON 19 YILDA 3 MİLYONDAN FAZLA KADIN ÇİFTÇİMİZE EĞİTİM VERDİK"

Kadın çiftçilerin eğitimi ve kendilerini geliştirmesi için çok sayıda proje ve faaliyetlerinin devam ettiğini dile getiren Pakdemirli, "Bir kadın çiftçiyi eğitmek, gelecek nesilleri eğitmektir. Bir kadın çiftçiyi eğitmek, gıda güvenliğimizi garanti altına almak demektir. Son 19 yılda yaklaşık 250 bin faaliyetle 3 milyondan fazla kadın çiftçimiz eğitim gördü. Son 3 yılda ise yaklaşık 50 bin faaliyette 850 bin kadın çiftçimize eğitimler verdik." Dedi.

2015 yılında başlattıkları "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi" programını yürüttüklerini ifade eden Pakdemirli, bu kapsamda; 81 ilde 5 bin 292 kadın çiftçiyi sertifika sahibi yaptıklarını ve bir iş fikri ile proje hazırlamalarını sağladıklarını söyledi.

Bakan Pakdemirli, pandemi döneminde hayata geçirdikleri Tarım Orman Akademisi ve uzaktan eğitim faaliyetleri ile başta kadın çiftçiler olmak üzere tüm sektörün ihtiyaç duyduğu bilgiye anında ulaşma imkânı sağladıklarını dile getirdi.

"TARIM SEKTÖRÜMÜZ PANDEMİYE RAĞMEN GEÇEN YIL SON 3 YILIN EN YÜKSEK BÜYÜME RAKAMINA ULAŞTI"

Geçen yıl yaşanılan pandemiye ve meteorolojik kuraklığa rağmen tarım sektörünün büyümeye ve gelişmeye devam ettiğinin altını çizen Pakdemirli, şöyle konuştu:

"2020 yılında yüzde 4,8 büyüyen tarım, son 3 yılın en yüksek büyüme rakamına ulaştı. Tarımsal hasılamız bir önceki yıla göre %20 artışla 333,3 Milyar Liraya yükseldi. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız 2020 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 20,7 Milyar Dolara, tarımda dış ticaret fazlamız ise %9 artışla 5,5 Milyar Dolara yükseldi. Sulama alanında yaptığımız büyük yatırımlar sayesinde meteorolojik kuraklığa rağmen, toplam bitkisel üretimiz 9 Milyon ton ilave artışla 126 Milyon tona ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Türkiye, tarımda Avrupa'da lider, Dünyada ilk on içindeki yerini sağlamlaştırarak yoluna devam edecektir."

Kadın çalışanlara tavsiyelerde de bulunan Bakan Pakdemirli, "Tarımsal üretimde kadınların işgücüne katılımı, sürdürülebilir tarımsal üretim için en önemli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Evet, gördüğünüz gibi; işimiz çok, yükümüz ağır, sorumluluğumuz fazla! 2020 yılında pandemi ve bu görevimizin ne kadar ağır olduğu çok iyi bir şekilde hatırlattı. Bu nedenle 2021'de, 2020'den daha çok çalışmamız gerekiyor. Zira milletimiz ve memleketimiz namına, tarım ve ormanın geleceği adına ortaya koyduğumuz bütün iyi niyetli çabalar, bütün özverili çalışmalar "halka hizmeti, Hakk'a hizmet" görmemizden ileri gelmekte! Muhakkak ki; her mevki, her makam, her unvan geçici. Yörenizde, bölgenizde katma değer üretin! İnanıyorum ki Cenab-ı Allah, mutlaka bölgenize özgü birçok nimet lütfetmiştir. Bölgenizin bütün ürünlerinin, yöre halkına gelir kapısı olmasını sağlamak için kafa kafaya verip çalışın; markalaşın, coğrafi işaret alın, aldırın! İşlerin doğru ve hızlı ilerlemesi için gerektiğinde inisiyatif alın! Bu işlerin de kadın eli değdiğinde daha da değerli olduğunu unutmayalım. Bakanlığımızın her türlü hibe ve desteğini, bölgenizde yaşayan kadınlara anlatmak ve onları teşvik etmek, ülkemizin tarımsal kalkınmasına bir tuğlada sizin koymanız demek." Diye konuştu.

Kadının; varlığı, gücü ve emeğinin yarınların teminatı olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Kaynak: https://www.tarimorman.gov.tr/Haber/4948/Bakan-Pakdemirli-Kadinlarimiz-Tarimsal-Uretimin-Ve-Gida-Guvencesinin-Teminatidir


Yorumlar